zondag 18 december 2011

Kookles "Nepali style" bij Raj Kumari


Gisteren hebben we spullen van vorige VSO-ers onder ons drieën verdeeld. Ook heb ik het appartement van Ewa gezien. Dat ziet er goed uit! Nieuw, 2 slaapkamers, warme douche, backup-power en ze kan een tuin aanleggen. Ik denk dat ze het er wel naar haar zin zal hebben.
Na de bezichtiging hadden we Nepalese les, en wel op de groentemarkt van Dhangadhi. We deden er allerlei inkopen voor morgen. Raj onze juf, heeft ons namelijk uitgenodigd morgen bij haar op kookles te komen. We leerden verschillende nieuwe groenten en kruiden kennen, net als  specerijen. Het is allemaal erg goedkoop op de markt. Na de markt kochten we open melk en paneer (verse kaas) bij de zuivelhandel. Tot slot gingen we naar de “waterwinkel”, daar kochten we wit meel, tarwe meel en backing poeder.
Vandaag moesten we om 9.00u bij Raj zijn. Ze woont aan de andere kant van de stad, dus gingen we met een riksja, aangezien we nog geen eigen fietsen hebben gekocht.
We begonnen met het maken van ontbijt. Dat werd een soort roti, brood, maar in zonnebloemolie gebakken, het worden dan een soort ballonnetjes. Dat samen met een lekkere groente mix…en ja, dat is ontbijt! Ze had het niet te scherp gemaakt en maar 2 pepers in plaats van 4 erin gedaan. Ik was haar daar heel dankbaar voor :D, ook al heb ik het idee dat ik er al behoorlijk aan begin te wennen.
Daarna leerden we hoe we van de open melk, het vet voor koken en bakken konden verkrijgen. Natuurlijk had ze  melk op de vooravond gekookt en daarna in de koelkast af laten koelen. Bij het afgeroomde vet werd een beetje water gedaan waarna het flink opgeklopt werd, zo ontstond eerst iets dat op yoghurt leek en daarna een soort boter. Het melk serum dat overbleef werd later in het deeg gebruikt voor bananabread.
We maakte twee soort atjar van de verse groente en specerijen met citroen. We kookten onze eigen lunch; rijst met Dhal, atjar, aluu tarkari, palak paneer en roti. Het is denk ik te lastig om alle recepten helemaal uit te leggen, maar als je echt wilt proeven hoe het hier allemaal smaakt, zou je kunnen komen….of je kunt recepten vinden en zelf maken op; http://www.worldcook.net/Nederlands/Recepten/Wereldrecepten/Nepal-recepten.htm
Om te snoepen maakten we en suikervrij bananenbrood. Eigenlijk was de planning dat we rond 13.00u zouden stoppen, maar Raj had er zo’n schik in en wij vonden het zo geweldig, at ze gewoon doorging! Dus leerden we nog hoe we een gingerbread kunnen maken in zonder over in een dubbele pan. Hier ging wel een soort suiker in, maar in de vorm van melasse. Jeetje wat was dit een smuldag zeg…..heerlijk.
Raj Kumari met gingerbread. 
Ewa heeft alles gefotograveerd (behalve deze foto). Op de foto’s kun je zien dat we een aantal dingen op het fornuis in huis deden, maar toen de zon doorkwam zijn we buiten verder gegaan. Daar heeft Raj naast haar huis een kookplaats van leem. Het wordt op hout gestookt en het is heel knus….een beetje romantisch. Ik moet wachten tot ik de foto’s krijg, maar zo gauw ze er zijn, zal ik er een album van maken en publiceren.
Het verlangen mijn eigen potje te kunnen koken groeit.

De dingen van het alledaagse even kosten hier meer tijd, net als het koken. Het bereiden van de open melk tot verschillende producten is daar een goed voorbeeld van. Granen en peulvruchten moeten goed gecontroleerd worden op steentjes, da spaart het gebit…..(en geloof mij, je wilt hier echt niet naar de tandarts gaan, zelfs niet als je vergaat van de pijn) Wassen wordt hier op de hand gedaan.  Stofzuigers zijn er niet, de vloeren worden geveegd met een korte bezem van bladeren en daarna gedweild. Dit is dagelijks nodig i.v.m. stof e.d. Om warm water te krijgen moet je eerst water koken, dus voor poetsen, afwassen, wassen en douchen. Voor consumptie wordt water uit de kraan eerst gefilterd door keramische filters en daarna gekookt. Boodschappen doen is een halve dag werk….alles wordt bij gespecialiseerde kleine winkeltjes gekocht, dus van hop naar haar. En dan wil iedereen ook een praatje maken, van minstens een kwartier, anders is het niet echt beleefd om door te gaan…..de praatjes gaan over familie en het weer.
En dan schoenen….ja, die heb je hier heel veel nodig! En ze wisselen continue. Een paar is voor buiten op straat te lopen. Voor de deur doe je ze uit, en achter de deur staat een paar te wachten voor in huis, aangezien de vloeren van steen of marmer zijn, zijn ze ook echt nodig. Als je nu denkt dat dit het was, vergis je je….voor dat je naar de wc/douche ruimte gaat, worden de schoenen weer uitgedaan en het paar dat speciaal voor de natte ruimte is bedoeld, staat daar klaar. Krijg je bezoek, dan is het heel aardig wanneer je oor de bezoekers een paar voor binnen hebt. Natuurlijk gebruikt iedereen hetzelfde schoeisel (meestal flip-flaps) voor de natte ruimte. Met al deze wisselingen van schoenen is het dus heel handig om slippers, flip-flaps of instappers te hebben….
Ik vind het heel bijzonder om deze manier van “back to basic” zo te ervaren.

Wat de andere vrijwilligers betreft moet ik eerlijk zeggen dat ik het erg getroffen heb. Mark, Terri en Ewa zijn fijne mensen waar ik heel goed mee door een deur kan. Wat Debbie betreft ligt dat iets moeilijker. Ze lijkt andere prioriteiten te hebben…. en zonder daar over te willen roddelen, kan ik wel zegen dat het af en toe lastig is om niet te botsen……
Maar goed, we leven nu ook al zo’n dikke 5 weken op elkaars lip, we moeten het met elkaar doen ook al hebben we elkaar niet uitgezocht. Daarnaast komt dat we bijna alles met elkaar doen; taalles, woningen zoeken, stad verkennen e.d. We zijn uit onze comfortzone en dat werkt ook niet echt mee. Hopelijk gaat het allemaal wat soepeler als we ieder op ons eigen stekkie zitten.

Morgen gaan we met Raj fietsen kopen. Overmorgen zouden we naar Tikapur vertrekken, maar er is een banda op maandag, vanwege iemand die in de gevangenis gestorven is. Dat wordt dus een rustig dagje; winkels dicht, scholen dicht, geen gemotoriseerd verkeer…. Maar goed dat ik mijn harp en mijn breiwerk hier heb.
Waarschijnlijke datum van verhuizing is dinsdag…..maar dat geloof ik pas als het echt zover is. Ik begin al te wennen aan “the Nepali way” geloof ik….hihi. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten