maandag 7 april 2014

Mijn groene ontwikkeling


Ik heb 3 weken vakantie, en ik geniet iedere dag met volle teugen.
Mijn vakantie is namelijk gevuld met werk op scholen aan moestuintjes en activiteiten met vrienden. Dit zijn nu precies dingen waar ik blij van word.
Momenteel ben ik (nog) in de bevoorrechte positie van het hebben van twee banen. Mijn hoofdbaan is in De Beyart, daar werk ik 28 uur in de week als verpleegkundige. Deze baan stopt echter op 1 juni….
Daarnaast werk voor het CNME Maastricht en Regio. De basisscholen in Maastricht hebben recht op begeleiding van het CNME als ze zich bezig houden met moestuinieren.
Vorig jaar heeft Aurora mij aan deze baan geholpen. Zij had dit werk het jaar daarvoor gedaan, o.a. ook als stage om haar opleiding mee te kunnen afronden. Vorig jaar was het haar niet mogelijk om dit wederom op zich te nemen en noemde mijn naam. Na een gesprek met John Steins en daarna met Lara Klaassen, ging ik van start.

De tuin van de Aloysius school ligt naast Kumulus. 
In het begin was het vooral aftasten van scholen en leerkrachten. Op de ene school liep het tuinieren al bijna vanzelf. Dat was dan vooral op scholen waar een leerkracht al jarenlang ieder met zijn klas op de moestuin werkt. Op andere scholen waren leerkrachten die wel enthousiast waren, maar eigenlijk niet goed wisten hoe ze nu moesten beginnen. Langzaam ontvouwde zich een baan waar ik veel energie van krijg en voldoening uit put.
Het is dus werk met een grote diversiteit; Aanreiken van informatie door links van websites te mailen of titels van handige en praktische boeken te noemen, nuttige tips geven en stimuleren van enthousiasme, voordoen van werkzaamheden op de moestuin zelf, klassikaal vertellen over de kringloop van een zaadje, verschil uitleggen tussen groente, fruit en kruiden, vertellen over de “kriebelbeestjes” die we in de aarde tegenkomen, enz. Ik kom nu op 11 verschillende scholen van Maastricht. Op de ene school werk ik met groep 2 en op een andere met groep 8…. Alle leeftijden dus.
Het is echt genieten. De klassen en vooral de kinderen, zijn steeds blij als ik mijn gezicht laat zien. Ze hebben wel zin in tuinles. Op verschillende scholen sluit ik de les af met een kort passend verhaaltje van 3 tot 5 minuutjes, dat steeds aansluit bij wat we die dag gedaan hebben.
Hiervoor gebruik ik de verhalen kaarten van Zinnige Verhalen en zoek ik ook op de verhalen Almanak . Vorig jaar heb ik 1 klas geleerd hoe ze met z.g. “bolletjes-tekenen” makkelijk dieren kunnen tekenen toen het onverwachts ging regenen.
Dit is nu het tweede jaar dat ik dit voor het CNME mag doen. Ja, ik zie het echt als een voorrecht dit te mogen doen. Zoveel plezier in je werk hebben is gewoon heerlijk! Sterker nog, de winterstop had mij bijna genekt. Ik mistte het werken met de klassen enorm. Ik begon zelfs allerhande vage lichamelijke klachten te krijgen, zoals beschreven in mijn vorige blog. Nu het seizoen weer van start is gegaan, zijn alle klachten als sneeuw voor de zon verdwenen!
Om dit werk nog meer “handen en voeten” te geven, volg ik nu de opleiding tot natuurgids bij de IVN. Ik slurp alle nieuwe feiten die ik leer op. Het gaat er allemaal in als koek en het lijkt zelfs makkelijk te beklijven. Een beetje alsof de kennis alleen maar gemobiliseerd hoeft te worden.
Daarnaast ga ik mij steeds meer interesseren voor alles wat met stadslandbouw te maken heeft. Steeds vaker lijken mensen die er veel verstand van hebben, aan een noodbel te trekken, en heel langzaam komt er een uitbreiding van bewustzijn, over welke bewegingen er broodnodig zullen gaan zijn in de toekomst. En de noodzaak “om te denken” zal waarschijnlijk veel sneller actueel worden dan verwacht…..
Mijn zoektocht naar meer kennis en verstand van zaken, bracht mij naar thema’s als
“fooddessert-cities” “urban farming, oftewel stadslandbouw” “permacultuur” “cradle to cradle” “voetafdruk” “duurzaamheid”
Al deze informatie maakt dat ik steeds bewuster in het leven kom te staan. Ook mijn prioriteiten veranderen. Om mijn voetafdruk te verkleinen eet ik nu nog maar 1x per 2 weken vlees. Ook probeer ik vooral lokale producten te nuttigen. Eten uit eigen tuin, tuinthee, vlees van kinderboerderij Daalhoeve , streekproducten van lokale marktjes, en ik wil gaan onderzoeken hoeveel rechtstreeks bij de boer te halen valt…. Etc. allemaal dingen die helpen.
In de cursus van de IVN die opleidt tot natuurgids leer ik bovendien nog over geologie, ecologie, fenomenologie, flora fauna, milieu, duurzaamheid….. Ik word hierdoor met de dag “groener” en voel mij daar helemaal prima bij. Ook leer ik steeds meer over stadslandbouw en de lokale ontwikkelingen daarin. Het CNME betrekt mij nu ook bij vergaderingen omtrent dit thema. Dit zijn stuk voor stuk geweldige ontwikkelingen in mijn leven. Ik ben zo benieuwd waar deze weg mij naar toe zal brengen.

Natuurtuin Jekerdal. Hier wordt veel door vrijwilligers gewerkt. 

Voor het IVN cursus moet ik een stageopdracht vervullen. Er waren verschillende opties waar ik uit kon kiezen. Het geven van “kleine beestjes les” op de Jekertuinen Jekerdal zal het voor mij worden. Ik verheug mij al op de kleuters die gaan komen.
Door deze lesjes te geven, zal ik meer in contact komen met Yvonne Veltuis. Zij verzorgt de organisatie en het beheer van de natuurtuin. Daarnaast heeft zij een eigen kwekerij waar ze zelf wilde planten kweekt.
Ik verheug mij erop haar beter te leren kennen en van haar nog meer te leren. Het lijkt mij ook heerlijk om in de natuurtuur Jekerdal mijn eigen handen actief uit de mouwen te steken om mee te werken tussen de planten en met mijn vingers in de aarde te wroeten.

O, wat voelt dit allemaal goed. CNME bedankt voor het geven van deze kans en het vertouwen! Dit werk is voor mij enthousiasmerend en gezond makend! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten