maandag 14 april 2014

Excursie Gulpener bierbrouwerij





Het is zaterdag. Gisteravond met 6 mensen in twee auto’s naar Herk-de-Stad geweest. Daar was een balfolk, waar wij ons super geamuseerd hebben. Twee Nederlandse bands met jonge muzikanten speelden daar heerlijk dansbare vernieuwende folk. Yvette, een goede vriendin uit Den Haag, haalden wij van het station op. Ze was een goede en fijne collega op de school waar ik jaren voor de klas stond.
In de auto richting Herk, genoot ik van de grappige woordspelingen van Kees. Het was lang geleden dat ik zoveel in zo’n korte tijd gelachen had. Kees, bedankt!


Hoe we er op kwamen de excursie naar de brouwerij te maken? Nou, oorspronkelijk was de excursie een cadeautje van mij aan Kees uit Den Bosch, voor zijn verjaardag. In bijzijn van Axel en Iris, kreeg hij dit en toen sprak hij gelijk uit dat te willen combineren met het balfolk van Zoalo en de Gonnagles in Herk-de-Stad op 12 april. Toen Iris uitriep dat zij dat al een hele tijd Axel zou willen schenken, besloten we met z’n viertjes te gaan. Zo gezegd, zo gedaan.

Yvette, Kees, Axel en Irsi bleven logeren bij mij na het bal. Na een goede nachtrust en gezellig ontbijt, namen we de bus van 11:11u naar Gulpen. Bijna voor de deur van de Gulpener bierbrouwerij is de halte. Onderweg konden we vele fruitbomen in het glooiende  heuvelland zien. Wat een plaatjes. We waren wat te vroeg en liepen even door het dorpje. Yvette zou haar moeder treffen op de parkeerplaats, om door te reizen naar Vaals. Het was fijn om haar weer eens te zien.
Nadat we ons hadden aangemeld kregen we koffie of thee met lekkere Limburgse vlaai. De keuze uit vier soorten.
Hierop volgde een inleidende presentatie over de brouwerij.
Wat ik tijdens deze presentatie hoorde maakte steeds blijer. De brouwerij blijkt namelijk een traditioneel familiebedrijf te zijn dat veel waarde hecht aan hun manier van bewuste bedrijfsvoering.
“onze visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen en onze plek in de rijke cultuurhistorische omgeving van Zuid-Limburg.” Ik moet er gewoon het filmpje aan toevoegen daat zo duidelijk laat zien waar deze brouwerij mee bezig is. Petje af!


Gulpeer bier is geproduceerd volgens de richtlijnen van slow food en mag het keurmerkt streekproduct dragen. Ze zorgen dat ze al hun producten binnen een straal van 70km kunnen verkrijgen. Hiervoor hebben ze contracten met boeren uit de regio afgesloten. De labels uit gerecycled papier van Roermond worden in Duitsland gedrukt, omdat dit dichterbij is dan bijvoorbeeld Holland. Ze gebruiken biologisch afbreekbare wegwerpglazen in de brouwerij, en gewoon glas in de proeverij. Ze telen nu hop vlak bij Gulpen, en vertelden dat daarvoor al decennia geen hop meer aangebouwd werd in NL.
Doordat voor het bottelen het bier niet nog eens extra gepasteuriseerd wordt blijft er veel smaak behouden die anders verloren zou gaan. Gulperner is de enige brouwerij in NL die zo werkt! Natuurlijk is het bier dan minder lang houdbaar, maar dat compenseren ze zelf door het minder lang op te slaan. Voor de consument is het dus net zolang houdbaar als bier van andere merken.
Gulpener brouwt maar liefst 16 heerlijke speciaal bieren. Daar willen wij niet alleen naar kijken, wij willen ze ruiken en proeven. Tijdens deze excursie ontdekten wij Gulpener, haar visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, het bierbrouwproces en natuurlijk de heerlijke smaken van Gulpener speciaal bieren. Tijdens de bierproeverij heeft de biersommelier ons alles uitgelegd over de smaak van de bieren. Ook welke ingrediënten er allemaal aan te pas kunnen komen om de verschillende smaken verkrijgen.
Het programma bestond uit;
                        Ontvangst met koffie, thee en Limburgse vlaai
                        Gulpener bedrijfspresentatie met bedrijfsfilm
                        Rondleiding door de Gulpener Bierbrouwerij
                        Proeven van ongefiltreerd bier in de Gulpener Bierbrouwerij
                        Proeverij van drie verschillende bieren (proefglazen)
                        Gerardusbier-broodje
                        Proeven van een speciaal bier na afloop van de proeverij
                        Gelegenheid tot het kopen van Gulpener artikelen
                        Gulpener presentje


We waren met een flinke groep. De rondleiding was interessant, maar de proeverij, waarbij we moest achterhalen welk bier er voor ons neus stond, was wel heel erg leuk om te doen…. Bier determineren…hihi. Misschien een leuk uitstapje voor de IVN cursisten?
Een glaasje Château Neubourg in biologisch afbreekbare glazen

Nou drink ik dus echt zelden alcohol, en ik merkte al na het eerste glaasje tijdens de rondleiding in de brouwerij, dat ik warme oortjes kreeg. 
De Château Neubourg was wel lekker; 
Gisting: Lage gisting.
Ingrediënten: Water, gerstemout en hop.
Smaak: Prachtige volle smaakaanzet van verfijnde zuren en fruitige bloesemtonen, zachte ronde kruidencombinaties met een brede aromatische gerststructuur. Karaktervolle mondvullende smaakbeleving met harmonieuze uitloop naar rijpe fruittonen. Lange intense afdronk met hoogwaardige strak sappige hopbeleving.
Alcoholpercentage: 5,5%
Lekkerst bij: 5-7° Celsius

Terug in het proeflokaal ging de proefwedstrijd van start. Voor deze wedstrijd kregen we nog eens drie bieren voorgezet. Toen heb ik toch maar met mate meegedaan. Om goed te kunnen bepalen welk om welk bier het gaat moet je vooral goed kunnen ruiken, en mijn reukzin laat het nu al 2 jaar afweten. (Ik hoop dat die toch nog eens terugkeert.)
We leerden dat bier met een hoge gisting altijd licht naar fruit ruikt en wel naar perzik of banaan. Bier met lage gisting ruikt meer of minder naar hop.
Ook over de ingrediënten werd gepraat en het verrassendste was voor mij om te horen dat er ook vlier aan sommige bieren toegevoegd wordt.
Axel bleek 2 van de 3 bieren goed geraden te hebben. Hij is dan ook een echte kenner en geniet al jaren van speciale bieren….wel met zekere mate.
Tot slot kreeg iedereen nog 1 speciaal bier vrij naar keuze aangeboden. Ik kon zo van Iris proeven hoe de Korenwolf Rose smaakt…….nou, die smaakt ontzettend lekker!!! Fris fruitig en zoet….. die zal ik in de toekomst nog wel eens ergens gaan bestellen. Maar voor deze dag had ik al genoeg alcohol houdende drank op, dus ging ik maar aan de biologische appelsap. Ook lekker!
Al gauw merkten we dat je na zo’n middagje bieren proeven wel toe bent aan een maaltijd. Hiervoor gingen we aansluitend naar het pannenkoekenhuis. Daar heb ik een heerlijke vegetarische groentepannenkoek gegeten. Het bleek ook behoorlijk vermoeiend te zijn. De een na de ander kreeg gaapaanvallen.
Rond 18:00 zijn we in de bus terug naar Maastricht gestapt.
Wat een gezellige en verassende dag!

Heerlijk drankje! Op de toekomst, proost!
 Ik moet nog een keertje terug….ik had namelijk nog willen vragen of ze op hun hopvelden bijen en hommels nodig hebben voor de bestuiving, maar dat ben k met mijn rode oortjes, helemaal vergeten.
Ha, dan kan ik gelijk een glaasje Korenwolf Rose proeven....en misschien ook nog eens een ander biertje van ze proeven......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten