Het is zaterdag. Gisteravond met 6 mensen in twee auto’s
naar Herk-de-Stad geweest. Daar was een balfolk, waar wij ons super geamuseerd
hebben. Twee Nederlandse bands met jonge muzikanten speelden daar heerlijk
dansbare vernieuwende folk. Yvette, een goede vriendin uit Den Haag, haalden
wij van het station op. Ze was een goede en fijne collega op de school waar ik
jaren voor de klas stond.
In de auto richting Herk, genoot ik van de grappige
woordspelingen van Kees. Het was lang geleden dat ik zoveel in zo’n korte tijd
gelachen had. Kees, bedankt!
Hoe we er op kwamen de excursie naar de brouwerij te maken?
Nou, oorspronkelijk was de excursie een cadeautje van mij aan Kees uit Den
Bosch, voor zijn verjaardag. In bijzijn van Axel en Iris, kreeg hij dit en toen
sprak hij gelijk uit dat te willen combineren met het balfolk van Zoalo en de
Gonnagles in Herk-de-Stad op 12 april. Toen Iris uitriep dat zij dat al een
hele tijd Axel zou willen schenken, besloten we met z’n viertjes te gaan. Zo
gezegd, zo gedaan.
Yvette, Kees, Axel en Irsi bleven logeren bij mij na het
bal. Na een goede nachtrust en gezellig ontbijt, namen we de bus van 11:11u
naar Gulpen. Bijna voor de deur van de Gulpener bierbrouwerij is
de halte. Onderweg konden we vele fruitbomen in het glooiende heuvelland zien. Wat een plaatjes. We
waren wat te vroeg en liepen even door het dorpje. Yvette zou haar moeder
treffen op de parkeerplaats, om door te reizen naar Vaals. Het was fijn om haar
weer eens te zien.
Nadat we ons hadden aangemeld kregen we koffie of thee met
lekkere Limburgse vlaai. De keuze uit vier soorten.
Hierop volgde een inleidende presentatie over de brouwerij.
Wat ik tijdens deze presentatie hoorde maakte steeds blijer.
De brouwerij blijkt namelijk een traditioneel familiebedrijf te zijn dat veel waarde
hecht aan hun manier van bewuste bedrijfsvoering.
“onze visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen en
onze plek in de rijke cultuurhistorische omgeving van Zuid-Limburg.” Ik moet er
gewoon het filmpje aan toevoegen daat zo duidelijk laat zien waar deze
brouwerij mee bezig is. Petje af!
Gulpeer bier is geproduceerd volgens de richtlijnen van slow
food en mag het keurmerkt streekproduct dragen. Ze zorgen dat ze al hun producten
binnen een straal van 70km kunnen verkrijgen. Hiervoor hebben ze contracten met
boeren uit de regio afgesloten. De labels uit gerecycled papier van Roermond worden
in Duitsland gedrukt, omdat dit dichterbij is dan bijvoorbeeld Holland. Ze
gebruiken biologisch afbreekbare wegwerpglazen in de brouwerij, en gewoon glas
in de proeverij. Ze telen nu hop vlak bij Gulpen, en vertelden dat daarvoor al decennia
geen hop meer aangebouwd werd in NL.
Doordat voor het bottelen het bier niet nog eens extra
gepasteuriseerd wordt blijft er veel smaak behouden die anders verloren zou
gaan. Gulperner is de enige brouwerij in NL die zo werkt! Natuurlijk is het
bier dan minder lang houdbaar, maar dat compenseren ze zelf door het minder lang
op te slaan. Voor de consument is het dus net zolang houdbaar als bier van
andere merken.
Gulpener brouwt maar liefst 16 heerlijke speciaal bieren.
Daar willen wij niet alleen naar kijken, wij willen ze ruiken en proeven.
Tijdens deze excursie ontdekten wij Gulpener, haar visie op Maatschappelijk
Verantwoord Ondernemen, het bierbrouwproces en natuurlijk de heerlijke smaken
van Gulpener speciaal bieren. Tijdens de bierproeverij heeft de biersommelier
ons alles uitgelegd over de smaak van de bieren. Ook welke ingrediënten er
allemaal aan te pas kunnen komen om de verschillende smaken verkrijgen.
Het programma bestond uit;
Ontvangst
met koffie, thee en Limburgse vlaai
Gulpener
bedrijfspresentatie met bedrijfsfilm
Rondleiding
door de Gulpener Bierbrouwerij
Proeven
van ongefiltreerd bier in de Gulpener Bierbrouwerij
Proeverij
van drie verschillende bieren (proefglazen)
Gerardusbier-broodje
Proeven
van een speciaal bier na afloop van de proeverij
Gelegenheid
tot het kopen van Gulpener artikelen
Gulpener
presentje
We waren met een flinke groep. De rondleiding was
interessant, maar de proeverij, waarbij we moest achterhalen welk bier er voor ons
neus stond, was wel heel erg leuk om te doen…. Bier determineren…hihi.
Misschien een leuk uitstapje voor de IVN cursisten?
Een glaasje Château Neubourg in biologisch afbreekbare glazen |
Nou drink ik dus echt zelden alcohol, en ik merkte al na het
eerste glaasje tijdens de rondleiding in de brouwerij, dat ik warme oortjes
kreeg.
De Château Neubourg was wel lekker;
Gisting: Lage
gisting.
Ingrediënten: Water, gerstemout en hop.
Smaak: Prachtige volle smaakaanzet van verfijnde zuren en
fruitige bloesemtonen, zachte ronde kruidencombinaties met een brede
aromatische gerststructuur. Karaktervolle mondvullende smaakbeleving met
harmonieuze uitloop naar rijpe fruittonen. Lange intense afdronk met
hoogwaardige strak sappige hopbeleving.
Alcoholpercentage: 5,5%
Lekkerst bij: 5-7° Celsius
Terug in het proeflokaal ging de proefwedstrijd van start.
Voor deze wedstrijd kregen we nog eens drie bieren voorgezet. Toen heb ik toch
maar met mate meegedaan. Om goed te kunnen bepalen welk om welk bier het gaat
moet je vooral goed kunnen ruiken, en mijn reukzin laat het nu al 2 jaar
afweten. (Ik hoop dat die toch nog eens terugkeert.)
We leerden dat bier met een hoge gisting altijd licht naar
fruit ruikt en wel naar perzik of banaan. Bier met lage gisting ruikt meer of
minder naar hop.
Ook over de ingrediënten werd gepraat en het verrassendste
was voor mij om te horen dat er ook vlier aan sommige bieren toegevoegd wordt.
Axel bleek 2 van de 3 bieren goed geraden te hebben. Hij is
dan ook een echte kenner en geniet al jaren van speciale bieren….wel met zekere
mate.
Tot slot kreeg iedereen nog 1 speciaal bier vrij naar keuze
aangeboden. Ik kon zo van Iris proeven hoe de Korenwolf Rose smaakt…….nou, die
smaakt ontzettend lekker!!! Fris fruitig en zoet….. die zal ik in de toekomst
nog wel eens ergens gaan bestellen. Maar voor deze dag had ik al genoeg alcohol
houdende drank op, dus ging ik maar aan de biologische appelsap. Ook lekker!
Al gauw merkten we dat je na zo’n middagje bieren proeven
wel toe bent aan een maaltijd. Hiervoor gingen we aansluitend naar het
pannenkoekenhuis. Daar heb ik een heerlijke vegetarische groentepannenkoek
gegeten. Het bleek ook behoorlijk vermoeiend te zijn. De een na de ander kreeg
gaapaanvallen.
Rond 18:00 zijn we in de bus terug naar Maastricht gestapt.
Wat een gezellige en verassende dag!
Heerlijk drankje! Op de toekomst, proost! |
Ha, dan kan ik gelijk een glaasje Korenwolf Rose proeven....en misschien ook nog eens een ander biertje van ze proeven......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten