Tuin der Stilte...
Afgelopen zaterdag heb ik de eerste les gehad van de opleiding die ik ga volgen bij de IVN. Het zal een natuurgids van mij gaan maken. Klinkt goed he?Vond ik ook. Bovendien zal de kennis die ik daar op doe mijn inzetbaarheid bij het CNME vergroten.
De eerste les was wel zeer bijzonder. Het vond plaats op de begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht.
Bij verschillende graven werd stilgestaan. Er werd gesproken over de mens die er begraven ligt, over het onderhoud van graven, gebruiken van verschillende religies.....heel divers dus allemaal.
De bijna 200 jaar oude begraafplaats aan de Tongerseweg is een prachtige stille tuin met vele zeldzame bomen, planten en een gevarieerd dierenleven. Monumentale graven, vaak gesierd met prachtige beelden, roepen herinneringen op aan mensen, die hier begraven liggen. Burgemeesters, kunstenaars, politici, industriëlen, geestelijken, maar ook slachtoffers van oorlog en geweld en natuurlijk de burger Maastrichtenaren.
In 1809 kocht de Gemeente Maastricht een terrein aan langs de steenweg naar Tongeren om er een nieuwe begraafplaats aan te leggen. Een graf delven kostte toen ter tijd 1 frank. Het beheer, onderhoud en inrichting van de Algemene Begraafplaats ligt tot op heden in handen van gemeentelijke diensten. Aangelegd in de negentiende eeuw, geldt de Algemene Begraafplaats aan de Tongerseweg als een van de oudste parkachtige groengebieden in Nederland. Een verrassende plek midden in de stad. In december 1811 had architect Jean François Soiron een plan van aanleg gereed voor een terrein van 1 ha; tenslotte werd slechts een halve ha daadwerkelijk ingericht. De begraafplaats was voor rooms-katholieken, protestanten en joden. Daarbij is nog schrijnend zichtbaar hoe katholieken en protestanten zelfs begraven nog gescheiden werden. Zelfs al waren ze getrouwd; de Buxusafscheiding liep dwars tussen hun graven. Er werden twee ahndjes gemaakt die elkander toch liet vinden.
Het eerste dat mij opviel toen we de begraafplaats opliepen, was het "groene" haar van veel beelden. Overal mossen. Ook de lichte korstmossen. Dit geeft een gloed van vergane glorie en vervlogen tijd aan deze plek.
Sommige graven, wel oud, zagen er toch als nieuw uit. Dit bleken later gerestaureerde en opnieuw verkochte graven te zijn.
Vanaf 1983 kunnen ook islamieten begraven worden, en wel in de richting van Mekka. Op Chinese graven ligt vaker fruit e.d. deze zijn wel eens per ongeluk gegeten door onderhoudsmedewerkers die niet vertrouwt waren met de Aziatische gebruiken. En er was ooit speciaal ruimte gereserveerd voor ongedoopte kinderen en zelfmoordenaars. Vanaf 1970 bestaat ook de mogelijkheid een as-urn bij te zetten in een urnenveld. Die plek staat bij een van de laatste ontwikkelingen, het uitstrooi veld.
|